Altijd aardig, altijd alert: people-pleasing

Vandaag wil ik dieper ingaan op een fenomeen dat velen van ons kennen: 'people-pleasing'. Als je ooit hebt gevoeld dat je jezelf wegcijfert om anderen tevreden te stellen, is deze informatie wellicht herkenbaar voor jou.

'People-pleasing' is méér dan slechts een neiging om anderen blij te maken; het kan een diepgewortelde traumarespons zijn die zijn oorsprong vindt in je jeugd. Maar hoe komt dat?

Tijdens je jeugd leer je veel over jezelf, anderen en de wereld om je heen. Als je opgroeit in een onvoorspelbare of emotioneel verwarrende omgeving, kan het aanvoelen van de emoties van anderen soms een manier worden om te overleven.

Je ontdekt als kind al snel dat, door de gevoelens en gedragingen van volwassenen om je heen te peilen en daarop in te spelen, je misschien een rustiger en veiliger leven kunt leiden.

Het wordt een manier om ruzies te voorkomen, liefde te krijgen of jezelf simpelweg te beschermen.

Dit gedrag kan uitgroeien tot een hardnekkige gewoonte die je meeneemt in je volwassen leven. Wat als kind handig was, kan later in de weg staan. Het kan je ervan weerhouden om te voelen wat je echt wilt, je mening te geven en echt jezelf te zijn. Naarmate je ouder wordt, merk je misschien dat dit patroon je beperkt en je mogelijkheden in het leven inperkt.

Wat ooit als beschermingsmechanisme diende, kan nu voelen als een last die je ervan weerhoudt je gevoelens te uiten en op een authentieke manier te leven.

People-Pleasing: de 'Fawn'-Reactie

Je hebt misschien wel eens gehoord van de vecht-, vlucht- en bevriesreacties - ons lichaam's instinctieve manieren om op dreiging of gevaar te reageren. Maar er is nog een vierde reactie die vaak over het hoofd wordt gezien: de 'fawn'-reactie, oftewel het 'behagen' of 'toegeeflijke' respons.

Wanneer je jezelf betrapt op het constant proberen te behagen of het vermijden van confrontaties, zelfs als dat ten koste gaat van je eigen behoeften, dan ben je mogelijk bekend met deze 'fawn'-reactie. Maar waar komt deze reactie vandaan?

De 'fawn'-reactie is in wezen een overlevingsmechanisme. In situaties waarin vechten, vluchten of bevriezen geen veilige of effectieve opties zijn, kan je instinctief kiezen om 'te behagen' als een manier om conflicten te vermijden en veiligheid te creëren. Door te anticiperen op en te voldoen aan de behoeften of verlangens van anderen, kan het gevoel ontstaan dat je controle hebt over de situatie en daarmee het gevaar vermindert.

Hoewel deze reactie in sommige situaties nuttig kan zijn, kan het een probleem worden als het je standaardmanier van reageren wordt, vooral als het ten koste gaat van je eigen welzijn.

Als je merkt dat je vaak aan people-pleasing doet, is het belangrijk om je bewust te zijn van deze 'fawn'-reactie. Het begrijpen van de oorzaak kan je helpen om patronen te herkennen.

Het is prima om anderen te willen helpen en blij te maken, maar het mag nooit ten koste gaan van jezelf. Je verdient het om je eigen behoeften en grenzen te respecteren. Door je bewust te zijn van je neiging tot people-pleasing en de 'fawn'-reactie, kun je beginnen met het bouwen van gezondere relaties - zowel met anderen als met jezelf.

Stop met People Pleasing: 7 Tips om Voor Jezelf te Kiezen

1. Ken je waarde.

Het is niet jouw taak om iedereen tevreden te stellen. Jij hebt je eigen waarden, overtuigingen en grenzen. Respecteer deze en herinner jezelf eraan dat je goed genoeg bent zoals je bent.

2. Leer 'nee' zeggen.

Elke keer dat je 'ja' zegt uit verplichting, zeg je eigenlijk 'nee' tegen jezelf. Het is oké om nee te zeggen als dat beter voor jou is. Oefen ermee en merk hoe bevrijdend het kan voelen.

3. Wees zelfbewust.

Reflecteer regelmatig op je acties en motieven. Vraag jezelf af of je iets doet omdat je het echt wilt of omdat je denkt dat het van je verwacht wordt.

4. Omarm imperfectie.

Niemand is perfect, en dat is oké. Accepteer dat je fouten mag maken en dat dit je menselijk maakt.

5. Zoek steun.

Praat over je neigingen met vrienden, familie of een professional. Ze kunnen je een ander perspectief bieden en je helpen je patronen te herkennen en te doorbreken.

6. Stel grenzen.

Het is belangrijk om duidelijk te maken wat je wel en niet accepteert. Dit geeft je ruimte en voorkomt dat anderen over je heen lopen.

7. Vier je successen.

Elke keer dat je kiest voor wat goed voelt voor jou in plaats van te proberen anderen te plezieren, is een overwinning. Sta stil bij deze momenten en beloon jezelf.

Sta sterk in je schoenen en onthoud dat het jouw leven is. Kiezen voor jezelf betekent niet dat je egoïstisch bent; het betekent dat je jezelf respecteert.

Meer over people-pleasing:

Stop met pleasen van Andrea Mathews is het antwoord in boekvorm op een probleem waar ontzettend veel mensen mee worstelen: zij zetten altijd anderen op de eerste plek in plaats van zichzelf. Je biedt graag een helpende hand, een luisterend oor en een schouder om uit te huilen. Maar wanneer je anderen steeds op de eerste plek zet, heb je ze geleerd dat jij zelf steeds als laatste aan de beurt bent. 

Vind je het lastig om te stoppen met people-pleasen?

EMDR is een effectieve en snelle manier om met een fawn-reactie te stoppen. Wil je kennismaken en kijken of EMDR voor jou iets kan betekenen?

Maak dan een afspraak.

Met warme groet,

Monique

 

 Maak een afspraak  

Vorige
Vorige

"Maar ik werd toch niet geslagen?"

Volgende
Volgende

Bitter naar beter; Vergeving na trauma