Trauma is niet wat er met je gebeurt
het is wat er in jou gebeurt
als een gevolg van wat er met je is gebeurd.
- Gabor Maté
EMDR
EMDR is een afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident.
Waarvoor is EMDR bedoeld?
Bepaalde gebeurtenissen kunnen een grote impact hebben op het leven van mensen. Hoewel veel mensen dergelijke ervaringen op eigen kracht verwerken, ontwikkelen sommigen psychische klachten die hun dagelijks functioneren ernstig kunnen verstoren. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, zoals angstwekkende beelden, herbelevingen (flashbacks) of nachtmerries. Deze herinneringen kunnen intens en ontwrichtend zijn. Daarnaast komen klachten zoals verhoogde schrikreacties, prikkelbaarheid en het vermijden van situaties of prikkels die aan de gebeurtenis doen denken vaak voor. Wanneer deze symptomen langdurig aanhouden en het dagelijks leven beïnvloeden, spreekt men van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
PTSS is een ernstige psychische aandoening waarbij het zenuwstelsel continu in een staat van verhoogde waakzaamheid of stress verkeert. Dit maakt het voor de betrokkene moeilijk om tot rust te komen, zich veilig te voelen of het leven op een normale manier voort te zetten. De emotionele impact van de gebeurtenis blijft aanwezig, zelfs wanneer de directe dreiging allang voorbij is.
Een effectieve behandelmethode voor PTSS en andere traumagerelateerde angstklachten is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Deze therapie is specifiek ontwikkeld voor mensen bij wie de klachten voortkomen uit een concrete, ingrijpende gebeurtenis die nog steeds een emotionele reactie oproept. Het kan bijvoorbeeld gaan om een ongeluk, een geweldsincident, seksueel misbruik of een andere traumatische ervaring.
Tijdens een EMDR-sessie wordt de cliënt gevraagd om terug te denken aan de traumatische gebeurtenis, terwijl tegelijkertijd een afleidende stimulus wordt aangeboden, zoals het volgen van een bewegend object of het luisteren naar geluiden. Dit proces helpt het brein om de emotionele lading van de herinnering te verminderen en deze op een minder ingrijpende manier te verwerken. Het doel is om de herinnering minder storend te maken, zodat deze geen overweldigende reactie meer oproept.
EMDR is een wetenschappelijk onderbouwde methode die vaak snel resultaten oplevert. Veel cliënten ervaren na enkele sessies al verlichting van hun klachten. De therapie biedt een veilige en gestructureerde manier om met trauma om te gaan en helpt mensen om weer controle te krijgen over hun leven.
Waarvoor is EMDR nog meer geschikt?
EMDR is niet alleen effectief bij het behandelen van grote, ingrijpende trauma’s, maar ook bij microtrauma’s en complexe posttraumatische stressstoornis (CPTSS). Hoewel beide typen ervaringen een aanzienlijke impact kunnen hebben, verschillen ze in aard en oorsprong, en vraagt de behandeling vaak om een andere focus.
Microtrauma’s en EMDR
Microtrauma’s verwijzen naar subtiele, maar herhaalde negatieve ervaringen die zich over een langere periode opstapelen. Denk aan constante kritiek, emotionele verwaarlozing of het gevoel dat je niet wordt gezien of gehoord. Hoewel deze gebeurtenissen op zichzelf niet altijd overweldigend lijken, kunnen ze samen een diepgaande impact hebben op je emotionele welzijn. Ze leiden vaak tot negatieve overtuigingen over jezelf, zoals het idee dat je niet goed genoeg bent of niet belangrijk.
EMDR helpt bij het verwerken van deze ervaringen door de manier waarop ze in je geheugen zijn opgeslagen, te veranderen. Met bilaterale stimulatie, zoals oogbewegingen of geluiden, wordt het brein gestimuleerd om de herinneringen opnieuw te verwerken. Dit vermindert de emotionele lading die eraan gekoppeld is en helpt om de negatieve overtuigingen die ermee samenhangen los te laten. Voor mensen die worstelen met de gevolgen van microtrauma’s biedt EMDR een effectieve manier om deze vaak subtiele, maar toch schadelijke herinneringen te verwerken en meer rust en balans te ervaren.
CPTSS en EMDR
Complexe posttraumatische stressstoornis (CPTSS) ontstaat door langdurige, herhaalde traumatische ervaringen, vaak in een context van afhankelijkheid en onveiligheid. Voorbeelden zijn emotionele of fysieke mishandeling in de kindertijd, langdurige verwaarlozing of misbruik in relaties. CPTSS heeft vaak diepgaande gevolgen, zoals chronische emotionele ontregeling, negatieve zelfbeelden, en moeite met vertrouwen in anderen. De impact is niet beperkt tot specifieke herinneringen, maar zit verweven in hoe iemand zichzelf en de wereld ervaart.
Bij de behandeling van CPTSS met EMDR ligt de nadruk niet alleen op het verwerken van specifieke herinneringen, maar ook op het aanpakken van de bredere patronen van emotionele pijn en negatieve overtuigingen. EMDR kan bijvoorbeeld worden ingezet om de reactiepatronen te verzachten die het zenuwstelsel in een constante staat van stress houden. Dit helpt cliënten om weer toegang te krijgen tot gevoelens van veiligheid en stabiliteit.
EMDR als veelzijdige behandeling
Waar EMDR bij microtrauma’s vooral gericht is op het ontladen van individuele herinneringen, vraagt CPTSS om een meer geïntegreerde aanpak. Voor mensen met CPTSS wordt EMDR vaak gecombineerd met andere therapievormen, zoals stabilisatietechnieken en lichaamsgerichte therapieën, om een veilige basis te creëren voordat diepere verwerking plaatsvindt.
EMDR biedt dus een effectieve en flexibele behandeloptie, zowel voor mensen met de gevolgen van kleinere, opstapelende ervaringen als voor degenen die kampen met de impact van langdurige en complexe traumatische omstandigheden. Het is een krachtige methode die zich aanpast aan de unieke behoeften van elke cliënt.
EMDR en peakperfomance
Het zogenaamde EMDR Peak Performance-protocol is gericht op prima functionerende cliënten in het bedrijfsleven, podiumkunsten en sport. Na de therapie of coaching maak je vaak de sprong van ‘goed naar geweldig’.
Dit protocol kan worden ingezet voor iedereen op topniveau willen presteren. Ben jij een ‘high achiever’en wil je het beste uit jezelf halen, dan is peakperfomance middels EMDR iets voor jou! Voor meer info klik hier.