"Maar ik werd toch niet geslagen?"

Wanneer het woord 'trauma' valt, gaan gedachten vaak direct naar schokkende en duidelijk identificeerbare gebeurtenissen zoals lichamelijk of seksueel misbruik, het meemaken van een auto-ongeluk of een brand. Er is echter een aspect van trauma dat veel minder besproken wordt maar minstens zo belangrijk is: de impact van 'microtrauma's'.

Wat zijn microtrauma's?

In tegenstelling tot acute, schokkende gebeurtenissen die direct als traumatisch worden erkend, zijn microtrauma's vaak subtieler en daardoor moeilijker te identificeren. Ze vinden meestal plaats over een langere periode en kunnen het gevolg zijn van herhaalde negatieve interacties, opmerkingen of gedragingen die geleidelijk aan je zelfbeeld en emotioneel welzijn ondermijnen.

Bijvoorbeeld, constant kritiek krijgen van een ouder op je prestaties kan op zichzelf staand als een kleine gebeurtenis worden beschouwd. Maar als dit gedrag jarenlang doorgaat, kan het zich ontwikkelen tot een microtrauma met ernstige gevolgen voor je zelfvertrouwen en zelfwaardering.

Een andere vorm van microtrauma kan ontstaan uit sociale interacties, zoals het gevoel hebben dat je er niet bij hoort in een groep, of het slachtoffer zijn van subtiele maar aanhoudende pesterijen. Dit soort ervaringen kunnen je sociale vaardigheden en het vermogen om gezonde relaties te onderhouden, ernstig beïnvloeden.

Het kan ook zijn dat je als kind verantwoordelijkheden moest dragen die niet passend waren voor je leeftijd, zoals zorgen voor een zieke ouder of het bemiddelen in conflicten tussen volwassenen. Deze ervaringen kunnen leiden tot het vroegtijdig verlies van je kindertijd en een blijvende impact hebben op je vermogen om grenzen te stellen en voor jezelf te zorgen.

Microtrauma's zijn dus niet zozeer gedefinieerd door de omvang van de individuele gebeurtenis, maar eerder door de opeenstapeling en de langdurige aard ervan. De effecten kunnen geleidelijk merkbaar worden op manieren die je wellicht niet meteen koppelt aan die eerdere ervaringen.

 

De optelsom van kleine gebeurtenissen

Hoewel elke individuele gebeurtenis op zichzelf misschien onbeduidend lijkt, kunnen microtrauma's, wanneer ze worden opgeteld, een aanzienlijk effect hebben op je leven als volwassene. De invloed stapelt zich op en kan leiden tot ingrijpende emotionele en psychologische problemen.

Hechting

Vroegere ervaringen van verwaarlozing of het gevoel hebben dat je er niet bij hoort, kunnen resulteren in problemen met hechting en intimiteit. Je kunt moeite hebben met het aangaan of behouden van gezonde relaties omdat je onbewust angstig bent voor afwijzing of verlaten worden. 

Waarom worden microtrauma's vaak genegeerd?

Een belangrijke reden dat microtrauma's minder aandacht krijgen, is dat ze vaak minder zichtbaar en dramatisch zijn dan acute, schokkende gebeurtenissen. In een samenleving die geneigd is om direct zichtbare problemen aan te pakken, blijven deze subtiele vormen van trauma vaak onopgemerkt. Bovendien kan er een soort stigma zijn rond het toegeven dat 'kleine' gebeurtenissen uit het verleden invloed kunnen hebben op je huidige leven, wat je er vaak van weerhoudt om deze ervaringen serieus te nemen of hulp te zoeken.

Samenvattend: de som van vele 'kleine' gebeurtenissen kan uiteindelijk een 'groot' effect kan hebben. Om deze reden is het van cruciaal belang om niet alleen de meer extreme vormen van trauma te erkennen, maar ook de subtiele, langdurige vormen die zich gedurende de tijd ophopen en op latere leeftijd problemen kunnen veroorzaken.

Meer over trauma ? Lees dan het boek Traumasporen van Bessel van der Kolk

Heb jij het gevoel dat micro trauma’s een invloed hebben op jouw leven ?

EMDR is een effectieve en snelle manier om het effect van micro trauma’s te stoppen. Wil je kennismaken en kijken of EMDR voor jou iets kan betekenen?

Maak een afspraak  

Met warme groet,

Monique

Vorige
Vorige

Van Breaking News tot Breaking Point: de invloed van nieuws op je mentale gezondheid

Volgende
Volgende

Altijd aardig, altijd alert: people-pleasing